Home Trufe de padure
Trufe de padure
Trufele de padure diamantele negre PDF Imprimare Email
Trufe de padure
Scris de madalina   
Vineri, 27 August 2010 11:28

Termenul “trufa” desemneaza o ciuperca de simbioza dintre o radacina si o parte vegetala. Aceste trufe de padure sunt cunoscute in lume drept „diamantele negre” datorita gustului exceptional si raritatii lor in natura.

Evolutie
Veti gasi trufe de padure numai in lunile aprilie-iunie, in perioada de primavara in Romania. In prima etapa a dezvoltarii o trufa are forma unei cupe foarte mici. Marginile acesteia se vor inchide pentru a forma tuberculul, al carui interior va duce la formarea de nervuri fertile. Aceasta structura se constituie in corpul trufei de culoare neagra. Acest corp este ornat cu negi si solzi care il protejeaza si il ajuta sa respire si sa se hraneasca, sa se dezvolte.

In Romania
Putem mentiona cateva soiuri de trufe de padure, printre care: Trufa alba da vara, Trufa de vara / iarna, Trufa cu spori mari, Trufa porceasca si Trufa Mesentericum. Toate aceste trufe de padure se recolteaza in anumite perioade ale anului in functie de soi. Le vom gasi in zone de munte si deal cu paduri de foioase si brad. De cand cu descoperirea importantei trufelor s-a dezvoltat o activitate foarte practicata in zonele respective: vanatul de trufe. Acesta se realizeaza de regula cu un caine si este o activitate organizata in sensul ca vanatorii trebuie sa le culeaga cu mare atentie pentru a lasa culturi de trufe care sa se dezvolte in anii urmatori.

Piata mondiala de trufe de padure
Ideea generala este ca cererea de astfel de ciuperci este mult mai mare decat oferta. Mirosul specific, foarte puternic si gustul deosebit fac din ele un element nelipsit din meniurile restaurantelor faimoase. In Romania culegerea de trufe de padure nu este inca atat de dezvoltata iar ciupercile respective nu au ajuns inca un „aliment de lux”. Cel mai scump soi de trufa de padure este unul rar de trufa alba, pentru achizitionarea caruia trebuie sa scoateti din buzunar nu mai putin de 4000 de euro pentru un kilogram.

Speciile de trufe de padure al caror corp fructifer se afla in pamant pot fi cultivate prin tehnici de inoculare. Legatura dintre arbore si ciuperca este stabilita artifical, in conditii de laborator. Puietii micorizati au avut succes in Europa dar si in alte zone ale lumii unde dezvoltarea de trufe de padure naturale nu nu era posibila. S-au cultivat trufe de padure in Australia si Noua Zeelanda, dar plantele respective isi incep productia la aproximativ 10 ani de la cultivare.

In anii `90, in Spania s-a sponsorizat plantarea de 500 ha de trufe de padure. Aceasta investitie mare s-a dovedit a-si descoperi beneficiile 10 ani mai tarziu. Piata de trufe de padure nu este oprita in nicio perioada a anului, care din acest punct de vedere se imparte in sezonul european si cel australiano-neozeelandez.
 


Sondaje

Iti plac ciupercile?
 

Vizitatori Online

Avem 2 vizitatori şi 2 membri online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com