Home Ciuperci de padure
Ciuperci de padure
Ciuperci de padure PDF Imprimare Email
Ciuperci de padure
Scris de madalina   
Vineri, 27 August 2010 13:36

Tipurile de ciuperci de padure poarta denumirea colocviala de „hribi”. Caracteristicile acestora sunt: picior alb, gros si palaria de culoare brun-galbui. Aceste ciuperci de padure sunt comestibile in general, dar puteti intalnii si unele specii otravitoare.

In categoria de ciuperci de padure intra si manatarca, a carei denumire stiintifica este „Boletus reticulatus”. Aceasta are o palarie foarte carnoasa cu o cuticula catifelata, care se fragmenteaza. Carnea are aspect spongios, un gust dulceag si culoare alba. Aceste ciuperci de padure pot fi gasite mai ales in padurile de foioase, cele de stejar si fag, dar si la munte. Observati cu atentie crapaturile de pe palarie. Daca acestea nu exista inseamna ca ati cules o alta ciuperca, o „Tylopilus felleus” care din pacate are un gust amar, deci nu este comestibila.

Alte ciuperci de padure cunoscute sunt trufele negre, trufele de iarna. Acestea au forma sferica, alungita si o culoare bruna, aproape negricioasa. Palaria este acoperita de veruci poligonale, a caror grosime variaza intre 3-5 mm. Carnea propriu-zisa a acestei ciuperci de munte este tot de culoare inchisa si strabatuta de cateva vine ramificate de culoare albicioasa. Mirosul si gustul acestor ciuperci de padure este foarte placut. Le puteti gasi in grupuri largi, aflate sub pamant, in humusul padurii.

Cunoscuta sub numele de „Grunling” pe teritoriul Germaniei sau „Canari” in Franta, Tricholoma equestre sau Buretele-calaretului este una dintre cele mai apreciate ciuperci de padure comestibile din lume. In urma studiilor recent efectuate s-a observat ca aceasta are proprietati toxice, de aceea se recomanda multa atentie la culegerea si prepararea ei. Aceste ciuperci de padure pot fi intalnite in perioada toamnei prin padurile de foioase sau de conifere (zone de deal/munte).

Proprietatile Buretelui-calaretului o fac foarte usor de remarcat, mai ales datoria culorii deschise a palariei. Marginile acesteia sunt ondulate in mod neregulat deseori iar cuticula este acoperita de solzi desi rosii-caramizii. Acestia se separa foarte usor de carnea palariei. Piciorul acestei ciuperci de padure este intotdeauna galben si uneori prezinta cateva striatii longitudinale maro-maslinii. Gustul si mirosul carnii sunt aproape imperceptibile.
 


Sondaje

Iti plac ciupercile?
 

Vizitatori Online

Avem 5 vizitatori online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 

Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com